top of page

SINGLE POST

Vajinismus

Vajinismus, çiftlerin cinsel ilişki yaşamalarına engel olan, vajinanın istemsiz şekilde kasılmasına sebep olan genellikle psikolojik bir durumdur. Cinsellikle ilgili korku ve kaygıların bu kasılma sürecinde büyük ölçüde rolü vardır. Kadınlar bu kasılmaları yapmak istemese de süreç istemsiz ve bilinçaltı gelişmektedir. Vajinal kasılmaların yanı sıra cinsel birleşmeyi engelleyecek diğer fiziksel tepkilerin de ortaya çıkması olasıdır.

Oldukça sık rastlanan Vajinismus ile çalışırken kişinin cinsellikle ilgili olan algılarını iyi bir şekilde analiz etmek, inanışlarını değerlendirmek, yeniden yapılandırmak, iyi bir cinsel eğitim sürecinden geçirmek yardımcı olmaktadır. Ayrıca vajinismus olan kadınlarda, eğer varsa cinsellikle ilgili geçmiş travmalara da müdahale etmek son derece önemlidir.

Vajinismus sadece kadını ilgilendiren bir sorun değildir. Çiftler arasındaki uyum ve destek terapi ve tedavi sürecinde etkilidir. Erkeklere de bu süreç ile ilgili iyi bir bilgilendirme yapmak gereklidir.

Vajinismusun tek başına ilaç ile tedavisi yoktur. Cinsel terapiler kişilerin bilişsel süreçlerine müdahale etmede daha etkin yöntemler içerir. Ancak kişide aşırı derecede kaygı ya da depresyon belirtileri var ise süreci daha rahat geçirebilmek için ilaçlardan destek alınabilmektedir.

bottom of page